Категорії
Про нас

Компанія «Перша Рибна База» - відповідальний імпортер риби і морепродуктів в Україні . Основними видами діяльності нашої фірми є оптовий і роздрібний продаж з власних складів, а також в WEB- мережі через інтернет-магазини.

Детальніше...

Out of stock!
Enter your email to be informed when this product arrives:


Send Close

Пливе бичок, хитається



Цікавий факт: в г.Бердянске знаходиться пам'ятник "Бичкові-годувальнику". Завдяки цій рибі люди змогли вижити в голодні часи...


Бичок ( Бичкові / Goblidae ) - представник великого сімейства окунеподібних. Всього вченими виявлено більше двох тисяч видів цієї риби, які поділені на більш ніж двісті пологів.

Бичок відноситься до донного прибережного типу риб. У акваторіях Чорного та Азовського морів начитується більше двадцяти видів цієї риби.

Велика кількість видів бичкових пояснюється відмінностями в розмірах, забарвленні, кількості лусочок. Розібратися в цьому під силу тільки фахівцеві або рибалці, у якого завжди при собі є каталог з прикладами. Звичайний споживач може розрізнити їх хіба що за малюнками або цятками на тілі.

Зовні бичок виглядає досить незграбно. У нього велика і широка голова, завдяки якій він і отримав таку назву за схожість з рогатою твариною. Очі, розташовані досить близько один до одного, теж великі. Тіло має довгасту форму і звужується до хвоста.

Головною зовнішньою особливістю цієї риби є присоска, яка утворилася в результаті зрощення черевних плавників. Ця присоска дозволяє бичкам прикріплюватися до каменів на дні водойму і міцно утримуватися на одному місці навіть під час сильного шторму.

Бички не відрізняються великими розмірами. Середній за розмірами бичок не перевищує 30 см в довжину і 300г в масі. Тривалість життя відрізняється в залежності від виду, але як правило не більше чотирьох років.

У їжі бичкові невибагливі. За це вони дуже популярні у рибалок, які можуть зловити їх навіть на порожній гачок. У морі харчуються мальком, рачками і молюсками.

Веде осілий спосіб життя - ховається в траві або заривається в пісок. Змінює місце проживання тільки взимку, коли віддаляється від берега на глибину.

Бички діляться на два підвиди залежно від місця проживання: морські та солоноводні.

Солоноводні бички - постійні представники Чорного моря. Для них не такий принциповий рівень солоності води. До цього підвиду відноситься бичок -кругляк і бичок -пісковик, який мешкає не тільки в море, але ще і заходить в прісні води Дніпра і Дністра.

Морські бички - представники Средізменого моря, які переселяються в Чорне море. До цього підвиду відноситься бичок- зеленчак .

Види бичків прийнято розрізняти по дну ареалів їх проживання:

Бичок-пісочник воліє пісочне дно. Цей вид досить малий - досягає 20 см в довжину. Окрас має світлий або жовтуватий. Широко поширений в Чорному та Азовському морях.

Бичок-кругляк мешкає у кам'янистого дна. У довжину досягає 30 см. Особливістю зовнішнього вигляду цієї риби є чорна пляма на задній частині спиного плавника. Мешкає в Чорному, Азовському і Каспійському морях.

Бичок-цуцик живе в заростях на дні водойму. Один із самих дрібних представників цього виду. Досягає 7 см в довжину. У їжу вживає безхребетних. Має більший інтерес у акваріумистів, ніж у рибалок. Зустрічається у прісних водах річок.

У зв'язку з тим, що за останнє десятиліття екологія водойомів значно погіршилася, зменшилася і популяція бичків. У зв'язку з цим змінився обсяг видобутку цієї риби. Але навіть деяке зменшення популяції не ставить під загрозу вимирання цей вид , тому що вони мають здатність адаптуватися до нових умов проживання . До того ж вони все ще залишаються найчисленнішим видом риби що мешкає в акваторіях Чорного , Азовського і Середземного морів.

Кулінарних рецептів з приготування бичків неймовірне безліч . Тушки цієї риби можна смажити , тушкувати , варити , коптити або сушити. Особливо любимо він за те, що в ньому мало дрібних кісток, які не будуть псувати Вам відчуття від вживання страви.

Особливою популярністю користуються в'ялені або сушені бички. Але варто зауважити, що для цього Вам потрібно виключно свіже м'ясо, тому що несвіжим продуктом можна сильно отруїтися.

Не варто забувати, що м'ясо цієї риби насичене великою кількістю вітамінів, жирів і амінокислот, які необхідні для здорової життєдіяльності організму.


Забороняється використовувати, цитувати і копіювати будь-які матеріали сайту Fishmarket
в мережі Інтернет без повідомлення і дозволу адміністрації сайту.
2019 © Fishmarket.